نشانه ها و علائم خرابی صفحه کلاچ چیست و چه زمانی باید آن را تعویض کنیم؟
صفحه کلاچ یکی از قطعات مهم در خودروهای دنده دستی است که نیاز به بررسی و نگهداری دورهای دارد. با توجه به محبوبیت خودروهای دنده اتوماتیک، هنوز هم تعداد زیادی از افراد از خودروهای با گیربکس دستی استفاده میکنند. اگر از مجموعه کلاچ بهدرستی استفاده شود، میتواند عمر طولانیتری داشته باشد.
دلایل خرابی صفحه کلاچ
- تعویض نادرست دنده: اگر تعویض دنده قبل از فشردن کامل پدال کلاچ یا برداشتن پا از روی کلاچ قبل از جا رفتن کامل دنده میتواند منجر به خرابی زودهنگام صفحه کلاچ و گرفتگی دیسک شود.
- استفاده زیاد از کلاچ: فشار مداوم بر روی پدال کلاچ در ترافیکها یا در حین رانندگی باعث استهلاک زودرس کلاچ میشود. بهتر است پس از تعویض دنده، پای خود را کاملاً از روی کلاچ بردارید. هر چه میزان دفعات فشردن و رها کردن پدال کلاچ کمتر باشد، میزان عملکرد کلاچ بیشتر می شود.
- استفاده از کلاچ به جای ترمز در سربالایی: برخی رانندگان برای جلوگیری از عقب رفتن خودرو در سربالایی از کلاچ به جای ترمز دستی استفاده میکنند که این کار میتواند به صفحه کلاچ آسیب برساند. در اینصورت به هنگام حرکت، ترمز دستی را پایین بیاورید و همزمان با رها کردن کلاچ، گاز دهید تا خودرو به سمت جلو حرکت کند
علائم خرابی صفحه کلاچ
- رانندگی با شتاب نامناسب : اگر خودرو با وجود گاز دادن زیاد شتاب نمیگیرد، ممکن است صفحه کلاچ فرسوده شده باشد.
- نیاز به گاز دادن زیاد هنگام حرکت از حالت سکون: این نیز نشانهای از خرابی صفحه کلاچ است.
- رانندگی در ترافیک به علت توقف های متعدد : توقف های غیرعادی خودرو هنگام شروع به حرکت میتواند علامت خرابی صفحه کلاچ باشد.
- سفت شدن پدال کلاچ: این مشکل میتواند به دلیل فرسودگی صفحه کلاچ یا نیاز به رگلاژ آن باشد.
- عملکرد ضعیف خودرو در سربالایی: عدم توانایی خودرو در حرکت مناسب در سربالایی، میتواند نشاندهنده خرابی صفحه کلاچ باشد.
زمان تعویض صفحه کلاچ
در جادههای شلوغ و پرترافیک بهتر است هر 20 تا 40 هزار کیلومتر صفحه کلاچ را بررسی و در صورت نیاز تعویض کنید. ولی در جادههای خلوتاین میزان به 40 تا 80 هزار کیلومتر افزایش مییابد. علائمی وجود دارد که مشخص می کند، صفحه کلاچ شما نیاز به تعویض دارد، که در ادامه خواهیم پرداخت
- . اگر خودروی شما شتاب مناسبی ندارد ولی گاز زیادی می خورد، ممکن است صفحه کلاچ شما تمام شده باشد.
- . اگر برای حرکت خودرو از حالت سکون نیاز به گاز دادن زیادی دارید احتمالا صفحه کلاچ آسیب دیده است.
- . لرزش خودرو در زمان حرکت هم یکی دیگر از علائم خرابی صفحه کلاچ است.
- . سفت شدن کلاچ، هم به تمام شدن صفحه کلاچ و هم به از رگلاژ درآمدن آن در رابطه است. در نتیجه باید قبل از تعویض، صفحه کلاچ را رگلاژ کنید.
- . برای تست صفحه کلاچ با دنده دو حرکت کنید. خودرو را در حالت سکون قرار دهید، سپس دنده دو بزنید و پای خود را به سرعت از کلاچ بردارید، اگر خودرو شروع به حرکت کرد یعنی صفحه کلاچ نیاز به تعویض دارد ولی اگر خاموش شد یعنی هنوز سالم است.
- . نداشتن عملکرد خوب در سربالایی نیز یکی دیگر از علائم خرابی صفحه کلاچ است. اگر خودروی شما در سربالایی ها نمی تواند عملکرد قابل قبولی داشته باشد، دلیلش تمام شدن صفحه کلاچ می تواند باشد.
- پرت شدن سریع پا به عقب هنگام رها کردن کلاچ
- پله پله شدن کلاچ
- خشک شدن و سفت شدن کلاچ
- صدا دادن دنده هنگام جا زدن
- افزایش نیافتن سرعت خودرو با افزایش دور موتور
- لرزش خودرو در هنگام رها کردن کلاچ در دنده 1
- حرکت کردن و خاموش نشدن خودرو با رها کردن کلاچ در زمانی که در حالت سکون خودرو، دنده 2 بزنیم.
عوامل کاهش عمر صفحه کلاچ
- استفاده نامناسب در سربالایی: تعویض بهموقع دنده با استفاده از دنده مناسب و جلوگیری از فشار اضافی به موتور در سربالایی میتواند عمر صفحه کلاچ را افزایش دهد.
- شتاب زیاد: رانندگی ایمن و بدون شتاب ناگهانی میتواند از خرابی صفحه کلاچ جلوگیری کند.
- قرار دادن پا روی کلاچ: بعد از تعویض دنده، پای خود را از روی کلاچ بردارید ممکن است در صورت تماس ناچیز پای شما با کلاچ، دوام و عملکرد کلاچ کاهش خواهد یافت.
- تعداد سرنشینان: حمل بیش از ظرفیت خودرو باعث استهلاک سریعتر صفحه کلاچ میشود. با رعایت ظرفیت خودرو، از کاهش دوام صفحه کلاچ جلوگیری کنید
این نکات میتوانند به شما کمک کنند تا دوام صفحه کلاچ خودروی خود را افزایش دهید و از خرابیهای زودرس جلوگیری کنید.
مراقبت و نگهداری صحیح از صفحه کلاچ نهتنها به افزایش دوام این قطعه حیاتی کمک میکند، بلکه عملکرد بهینه خودرو و تجربه رانندگی ایمنتری را نیز تضمین میکند. توجه به علائم خرابی و تعویض بهموقع صفحه کلاچ، از مشکلات جدیتر و هزینههای اضافی جلوگیری میکند. با رعایت نکات ذکر شده، میتوانید از خودرو خود به بهترین نحو ممکن استفاده کنید و از رانندگی لذت بیشتری ببرید